Schutterij St. Willibrordus - in Meijel ook wel "de Grúún" genoemd - is een gewaardeerde vereniging, zowel binnen de Meijelse gemeenschap als daarbuiten. De leden en het bestuur werken hard aan de instandhouding en uitbouw van de schutterij en het muziekkorps.
De schutterij is aangesloten bij de bond EMM (Eendracht Maak Macht), de oudste schuttersbond in Nederlands en Belgisch Limburg. De vijf bondsfeesten per jaar bepalen voor een groot deel de kalender van schutterij St. Willibrordus. Maar het schuttersfeest waar iedere schutter naar uitkijkt is het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest) dat ieder jaar in het eerste weekeinde van juli wordt georganiseerd. En ieder jaar is weer de vraag… gaan we misschien dit jaar D'n Um winnen?
Als je schutterij St. Willibrordus in een optocht voorbij ziet komen, dan zie je achtereenvolgens: de bordjesdrager(-draagster), de vlaggendragers (jeugdleden die nog in opleiding zijn), de tamboer-maître, het korps, de marketentsters, de vaandeldrager, het koningspaar, de officieren, de schutters met aan de zijkant de commandant. Het is door zijn grootte en discipline een indrukwekkende groep die dan voorbij trekt.
Zoals oud-burgemeester Kirkels en velen met hem zeggen: "Als je de groenen ziet komen, dan komt er ook iets!"
De onderdelen van de Schutterij
De bordjesdrager
Dit is vrijwel altijd een jeugdlid in opleiding. De bordjesdrager heeft de belangrijke taak om de schutterij als het ware te presenteren aan het publiek. De bordjesdrager loopt voor de schutterij uit met het bordje, waarop logo, naam van de schutterij en het nummer in de optocht staan. Bij schuttersfeesten krijgen ook de bordjesdragers een beoordeling; een jury kijkt of de bordesdrager netjes en in de maat loopt en of het uniform goed past.
De Tamboer-maître
Hij loopt tijdens optredens voor het korps. Hij geeft het goede marstempo aan en geeft ook aan welke marsen gespeeld worden. Een kenmerk van de tamboer-maître van schutterij St.Willibrordus is dat hij zijn tamboer-maître stok in de lucht gooit. Om hem daarna weer keurig op te vangen. Dat levert vaak een daverend applaus van het publiek op.
Het muziekkorps
Schutterij St. Willibrordus heefteen jachthoorn- en trompetterkorps. De muzikanten spelen muziek tijdens optochten. Het korps verzorgt ook regelmatig optredens in het eigen dorp, bijvoorbeeld op Koninginnedag. Het muziekkorps ook een graag geziene gast op muziekevenementen zoals taptoes.
De marketentsters
In vroegere tijden zorgden de marketentsters dat de soldaten van het leger genoeg te eten en te drinken kregen. Tegenwoordig fleuren de marketentsters de schutterijen op. Van alle geüniformeerde leden heeft de outfit van een marketentster de meeste onderdelen: Van een rok met blouse, jas en een schort tot en met een servet en een stokbrood ingepakt in linnen.
De vaandeldrager
Het vaandel is een herkenningsteken van de schutterij. Op het vaandel van schutterij St. Willibrordus is de Heilige Willibrordus afgebeeld, het Willibrordusputje, het wapen van Meijel en de naam van de schutterij.
Het Koningspaar
Het Koningspaar vormt het middelpunt van de schutterij. De Koning draagt op zijn hoofd een mooie steek en over zijn jas of mantel bevindt zich een fraai geheel van de zilveren Koningsvogel en Koningsplaten. De Koningin vergezelt de Koning.
De commandant
Deze leidt de gehele schutterij en geeft commando’s om de schutterij op de plaats van bestemming te krijgen.
De officieren
De officieren zijn herkenbaar aan de oranje sjerpen om hun middel; aan hun riemen dragen zij een sabel.
De schutters
De schutters van St. Willibrordus lopen ‘gewapend’ in de optocht. Dat wil zeggen dat iedere schutter een geweer over zijn schouder meedraagt. Deze (onklaar gemaakte) geweren worden ook wel exercitiegeweren genoemd, omdat ze ook bij de wedstrijden van de exercitiegroep gebruikt worden.