Schutterij St. Willibrordus
Als je de groenen ziet komen, dan komt er ook iets!
Geschiedenis
In deze rubriek wordt een korte samenvatting gegeven van de geschiedenis van schutterij St. Willibrordus. Wilt u meer informatie, dan verwijzen we u naar het secretariaat van de schutterij. Daar kunt u het Jubileumboek verkrijgen dat dieper ingaat op de historie van de schutterij. Het boek is samengesteld door Henk Willems en werd in 2001 uitgegeven bij de gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de schutterij.
De oprichting
Als oprichtingsdatum van de schutterij wordt gehanteerd 12 december 1951: de datum waarop het College van Burgemeester en Wethouders vergunning verleende voor het plaatsen van een schietboom bij de toenmalige locatie van de schutterij: Café de Krémmer van de kinderen Verstappen aan de Astenseweg 1-3 in Meijel.
Enkele Hoogtepunten
1954: Winnen OLS en 1955: Organisatie OLS in Meijel
Het zestal schutters: Jan Puts, Tjeu van Deursen, Sjeng van Deursen, Willem Snijders, Grad van Lier, Sjra van Heugten en buksmeester André Philips schreven destijds geschiedenis: zij wisten voor de nog jonge schutterij in 1954 d’n Um te winnen bij het OLS in Margraten.Met medewerking van de hele Meijelse gemeenschap werd het OLS in 1955 georganiseerd; Meijelse ondernemers waren donateur of begunstiger, andere Meijelse verenigingen hielpen mee, zustervereniging St. Nicolaas leefde mee in de overwinningsroes alsof het hun eigen succes was. Het feestterrein werd ingezaaid nabij de Kurversweg, waar nu de woningen van plan Starteveld I liggen. Op 3 juli 1955 beleefde Meijel een geweldig OLS met een schitterende optocht door het dorp.
In Juni 2018 werd, bij het opruimen van oude spullen, bij één van onze leden het programmaboekje van het OLS 1955 gevonden.
1954: Ontstaan muziekkorps
Ook in 1954 was de start van het korps: de leden kregen eigen uniformen (toen alleen nog een broek en sporthemd) en met vier nieuwe trommen, drie klaroenen en enkele bij de Harmonie geleende instrumenten werd muziek gemaakt. In 1957 werden de uniformen compleet gemaakt met jassen erbij.
1958: De eerste oliebollenactie op oudjaarsdag
In dat jaar werd (op klein schaal) gestart met de oliebollenactie. Oliebollen konden besteld worden voor een prijs van 25 cent voor 3 stuks! Deze actie is sindsdien ieder jaar gehouden en is in de loop der tijd uitgegroeid tot een heel grote actie.
In de beginjaren werden de oliebollen in pannetjes gebakken, tegenwoordig gaat het er heel wat professioneler aan toe, met een mengmachine, een rijsafdeling, een oliebollendoseermachine en een inpakafdeling. Voor de huidige leden is de actie een activiteit waar ze op oudjaarsdag nagenoeg allemaal actief aan meehelpen, een gezellige afsluiting van het jaar.
30 april 1986: viering Koninginnedag in Meijel
Koningin Beatrix met de Koninklijke Familie is te gast in Meijel. Het Jachthoorn- en trompetterkorps brengt een welkomstgroet aan het gezelschap. Bij het clubgebouw van de schutterij wordt de wedstrijd om de Oranjebeker tussen beide Meijelse schutterijen bezocht. De jonge prinsen nemen ook plaats onder de buks en schieten op de bölkes. Zo maken ze kennis met het schutterswezen. Door het hoge bezoek staat de schutterij op deze dag in het hele land in de belangstelling.
23 juli 2017: Het korps neemt deel aan het WMC in Kerkrade en wint gouden plak
Het Wereld Muziek Concours: de Olympische Spelen voor de blaasmuziek, met 20.000 deelnemers uit 32 landen, 6 continenten en 350.000 bezoekers werd gehouden in Kerkrade. Na veertig jaar deed ons korps weer mee aan dit spektakel. Na een lange periode van voorbereiding om alles muzikaal en marcherend perfect voor elkaar te krijgen werd er een schitterend optreden neergezet in het Roda Stadion in Kerkrade. Het korps behaalde in de Mars 1e divisie 80 punten, een GOUDEN MEDAILLE; fantastisch!
Nog enkele belangrijke jaartallen:
- 1975: bouw huidige clublokaal Nederweerterdijk 1 te Meijel; opening 10 april 1976
- 1976: de eerste materiaalwagen werd aangeschaft
- 1978: dames mogen voor het eerst meeschieten bij thuiswedstrijden
- 1978: korps neemt deel aan het WMC in Kerkrade en wint zilver (2e prijs)
- 1982: korps promoveert naar hoogste divisie: ere-divisie
- 1993: naast de Koning loopt voortaan een Koningin
- 1994: vijf marketentsters worden benoemd door de pastoor
- 2001: viering gouden jubileum op 21 oktober met Wielerdriedaagse en Jubileumfeest in zaal de Zwaan
- 2002: uitbreiding clubgebouw
- 2005: website schutterij in de lucht
- 2010: bouw loods
- 2014: 1e keer deelname Kinjer-OLS; 1e editie kofferbakverkoop; oprichting Percussiegroep Prima Verde
De schutterij heeft drie keer een exercitiepeloton opgezet
- 1954 start eerste exercitiepeloton
- 1977 start tweede exercitiepeloton
- 1994 start derde exercitiepeloton; dit is tot op heden nog steeds actief in exercitie
Er zijn altijd veel acties geweest om de vereniging financieel te ondersteunen. De meest opvallende acties waren:
- Bieten telen
- Fruitkisten maken
- Kienen
- Konijnen vetmesten
- Lindebloesem plukken
- Diverse soorten loterijen (ook een met een varken van 100 kg als eerste prijs)
- Persilbonnen sparen
- Rogge telen
- Sloten vegen
- Todden ophalen en vodden sorteren
- Wielerzesdaagsen
Bijzondere jubilea die werden gevierd
- 2004: Piet Daems en Ben Janssen, beiden 50 jaar lid
- 2007: Thijs Verhaag 50 jaar lid
- 2009: André Basten 50 jaar lid
- 2013: Jan van Deursen 50 jaar lid
- 2014: Piet Daems (ere-lid) en Ben Janssen (oudste geüniformeerde lid), beiden 60 jaar lid; Giel Daems en Wim Basten, beiden 50 jaar lid
- 2016: Jan van Montfort 60 jaar lid LBT en 50 jaar lid OLS
- 1972 – 2007: Sjra Stultiëns 35 jaar voorzitter van de schutterij. Bij zijn afscheid als voorzitter op 11 maart 2007 werd hij benoemd tot ere-voorzitter.